Learning Environment Opportunity Study – LEOS

Craigburn is now thirty six years old and was originally designed to accommodate 200 students. Since then, this has grown to  well over 500 students over the last twenty years. I’m sure you would all agree that we have a uniquely designed school which brings many benefits as well as many challenges. 

As we progress into the years ahead it is important that we maintain a focus on improving our school facilities and services to further enhance teaching and learning. 

Over the last 10-15 years the school has undertaken numerous substantial improvements via multiple funding sources through federal and state government grants and  local site funded means. Notable improvements have included:

  • the extension of the gym to create the hall
  • multiple shade / sheltered spaces adjacent to classrooms and the verandah overlooking the oval
  • the environmental learning centre
  • outdoor projects such as the deck and the fire retardant garden (bluestone rocks)
  • the upper primary teaching unit
  • the primary years playground
  • the top entrance landscaping project
  • major air conditioning upgrade
  • water and lighting efficiency devices, including tank to toilets and LED lighting in the gym
  • significant ICT infrastructure upgrades including most recently the NBN fibre installation

Recent minor projects have included garden bed and fencing upgrades and the revitalisation of the main indoor hallway with floor resurfacing / painting.

Projects which have been earmarked for future redevelopment and to be undertaken within the next 12 months include upgrades and improvements to the early years playground, Shane Browne Memorial Garden, and main school entrance including signage.

The demands of maintaining school facilities present numerous challenges, mostly financial. We continue to work closely with our department’s facilities management team to identify maintenance projects and seek funding from the department’s Asset Services. These include external painting and repairs to the school roof and fascias, the gymnasium floor, lofts in all main buildings, just to name a few. Unfortunately, the annual allocation of funds we receive for breakdown and preventative maintenance are quickly consumed, leaving minimal funds for site funded minor projects / upgrades (eg painting of classrooms, indoor / outdoor furniture etc.

As a result we are currently working in collaboration with our department’s facilities team and an approved architecture firm, Total Space Design, on a Learning Opportunity Study (LEOS), to strategically review and assess our existing facilities and identify opportunities to improve spaces for teaching and learning, and school services.

The LEOS will review the way learning currently happens at our school, visualise how this could change through re-imagining spaces, and develop a strategic plan to provide adaptable and flexible learning spaces. The strategies will aim to facilitate both large and small scale initiatives, which work towards the goal of creating better learning environments in a logical and cost effective manner. The outcomes of the LEOS report are designed to identify a range of opportunities  (referencing the LEOS framework) such as: 

  • student-led projects
  • small or no-cost projects
  • medium projects which the schools can self fund
  • high level advice on larger scale projects that may require additional funding 

In recent weeks, our staff have been providing feedback to a number of survey questions developed by the Total Space Architect team. This feedback will be shared at an upcoming workshop facilitated by Total Space Design, designed to explore opportunities to improve our existing facilities, both indoor and outdoor, to propose options for any improvements or new development, and to examine what works well and what does not with respect to learning spaces.

We are inviting feedback from students via a class survey where teachers are leading discussion and feedback with students.

We also value parent community input / feedback and invite you to complete the Google Form below containing a series of questions relating to the current and exisiting use of our school’s facilities. Parent responses / feedback will also be shared with the Total Space Design team.

Thank you for your input.

Regards,

Paul Luke          Kerrin Burrow

Principal            Governing Council Chairperson

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *